אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.

![]() invitation_gym_22 | ![]() invitation15.7 | ![]() invitation14.7_2 |
---|---|---|
![]() גים |





עמותת ״ערד לחי״ בשיתוף האמנית דנה דרויש
והמרכז לאמנות עכשווית בערד גאות להציג
לוח שנה יחודי שכל הכנסותיו תרומה להצלת כלבי המדבר


אודות הפרויקט
בתחילת שנת 2020, במהלך שהותה בערד במסגרת תכנית שהות-אמן של המרכז לאמנות עכשווית בערד, הצטרפה דנה דרויש אל אריק זרחי, פעיל עמותת "ערד לחי" שמאכיל ודואג מדי יום לעשרות כלבים משוטטים החיים בפאתי העיר, באזור התעשייה והמזבלה הראשית של ערד. אלה הם אינם כלבי בר או פרא, אלא "קאניס פמיליאריס" – כלבי בית, כלבי משפחה, ממש כמו הכלבים שלנו, אבל הם ננטשו, נעזבו, ברחו מהתעללות, או נולדו להורים שכאלה, וגורלם הוביל אותם אל ה"שוטטות" באזורי הספר. מנודים, מודחקים ומורחקים מכל עין.
מתוך המפגש עם הכלבים נוצרה סדרת תצלומים מרתקת בשם "נפש חיה בי", שהוצגה בשנת 2021 בתערוכת יחיד בגלריה של המרכז לאמנות עכשווית בערד. בעקבות הקשרים שנרקמו בין האמנית לפעילי "ערד לחי", נוצר גם לוח שנה זה ובו 14 תצלומים מהסדרה, שנבחרו עבורו במיוחד. מבטה של דרויש על חייהם של קהילת כלבי המדבר מגלה לנו כוחות חזקים, גאים ושפופים, של הישרדות, חמלה, משפחה וחברות. זהו צילום אוהב, המכבד את המרחק, הגבולות, העצמאות והפגיעות של הכלבים.
תצלומים אלה מתייחסים באופן ישיר לנושא זכויות בעלי החיים – תחום שהחברה והחקיקה הישראלית מפגרות בו באופן מטריד. בישראל עשרות אלפי כלבים משוטטים, שהטיפול בהם נע ברובו בין התעלמות להמתה ברעל. הימים ימי קיץ קשים, מעט אימוצים והרבה נטישות, וחוסר היציבות השלטונית מונעת שוב מכל תוכנית להצלת כלבי הספר או להבראתם להתממש. בעת הזו, כשהמכלאות ובתי האומנה מלאים, חשובה תרומתך יותר מכל למי שעושות ועושים במלאכה האוהבת והכאובה של הטיפול והדאגה לבעלי החיים - למי שרואות ורואים את הכלבים החיים בשוליים ולא מתעלמות מסבלם.
עמותת ״ערד לחי״
עמותת ״ערד לחי״ הוקמה בשנת 2002 ע״י מארי פרס, ופועלת ללא מטרת רווח למען בעלי החיים באזור הדרום. בעזרת מתנדבים מסורים, העמותה אוספת מרחבי הנגב את בעלי החיים התשושים והחולים, הרעבים והפצועים שחוו נטישה, התעללות והזנחה, ומשקיעה בטיפול וטרינרי ושיקום ארוך. ״ערד לחי״ דואגת לאומנות, ומוצאת בתים מאמצים עבורם, זו משימה לא פשוטה לאור מיעוט המשפחות המאמצות בדרום בפרט ובארץ בכלל.
העמותה נרתמת למען הכלבים שבפאתי העיר ערד, אותם הכלבים המצולמים בלוח שנה זה, ומעניקה טיפול תומך לאלו שלא ניתן לאסוף ושלא היו צולחים בעזרתה את מציאות יומם הקשה. אלה כלבים שמעולם לא חוו יד אדם מלטפת, או רגשות חמלה. העמותה פועלת במישורים נרחבים לצמצום ההתרבות ההמונית של בעלי החיים חסרי הבית ועושה מאמצים רבים כדי לעצור את מעגל הסבל בו הם שרויים.







לוח שנה יחודי זה נוצר בשיתוף האמנית ועמותת ״ערד לחי״ והוא יושק באירוע מיוחד שיתקיים במתנ"ס ערד. הפרויקט ביוזמת המרכז לאמנות עכשווית בערד ובתמיכת מתנ״ס ערד, עיריית ערד ומפעל הפיס לתרבות ואמנות.
כל ההכנסות ממכירת לוח שנה זה תרומה לעמותת ״ערד לחי״ להמשך פעילותה החומלת להצלת כלבי המדבר