אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.
invitation_gym_22 | invitation15.7 | invitation14.7_2 |
---|---|---|
גים |
קול קורא לשהות אמן בעיר ערד
תכנית שהות לאמניות/ים וחוקרות/י אמנות, המרכז לאמנות עכשווית בערד
יתקבלו הגשות לאפריל 2025 והלאה.
המרכז לאמנות עכשווית בערד מזמין אמניות/ים וחוקרות/י אמנות ותרבות (אוצרות/ים, כותבות/ים, חושבות/ים) מהארץ ומהעולם לתכנית שהות ייחודית שבין שבועיים לחודש בעיר ערד.
מטרת תכנית השהות היא להעשיר את תהליכי העבודה והמחשבה של האורחות/ים וכן לעודד ולקיים יצירה מבוססת-מקום ופורצת דרך. המרכז לאמנות עכשווית בערד פועל מליבו של מרכז תרבות עירוני-קהילתי תוסס ואילו בית שהות האמן נמצא במיקום מבודד, המשקיף על המדבר. בהמשך לכך, תקופת השהות מזמינה ומציעה תהליכים שונים, על הטווח שבין בידוד יצירתי לבין פעילות חברתית, קהילתית ושיתופית.
הבית
תכנית השהות, שנוסדה בשנת 2014, מתקיימת בבית קטן ומבודד המשקיף על מדבר יהודה ומדבר הנגב (רח' אחווה 8 בשכונת חצבים). הבית מכיל שני חדרי שינה נפרדים, סלון, מטבח, חצר קטנה ומרפסת. תכנית השהות מתאפשרת הודות לתרומתה הנדיבה של גב' דורה גמזו ז"ל, שחיה בבית זה שנים רבות. המרכז שוקד על תחזוקת הבית ועושה בו התאמות שונות לטובת התכנית. בבית ישנה גישה לאינטרנט מהיר.
מה עוד
-
אורך תקופת השהות המומלץ הוא שבועיים עד חודש.
-
האורח/ת ת/יקבל ליווי תוכני, הכוונה מקומית וקשרים קהילתיים במהלך שהותה/ו, בהתאם לבקשתה/ו.
-
לרשות האמניות/ים מספר חללי עבודה במתנ"ס ערד: סטודיות למחול, כיתות, חצר משק וסדנת קרמיקה (בתיאום מראש).
-
צוות המרכז יכול לסייע בקישור למדענים וחוקרים מתחומים שונים, במסגרת שיתוף פעולה קבוע עם מו"פ מדבר וים המלח ועם תכנית הקהילה של אוניברסיטת בן גוריון.
-
בהמשך לחזון החברתי של המרכז, שפועל מליבו של מרכז תרבות קהילתי, נבקש כי האורח/ת ת/יקיים פעילות כלשהי פתוחה לתושבות/י העיר – סדנה, הרצאה או כל רעיון אחר.
-
האורח/ת מוזמנ/ת בעקבות או במהלך השהות להציע הצעה לתצוגה או פעילות בגלריית המרכז לאמנות עכשווית, בדיאלוג עם המנהלת האמנותית של המרכז.
-
נבקש מן האורח/ת להעביר במהלך השהות חומרים חזותיים ו/או מילוליים לבלוג הייעודי והמתעדכן באתר המרכז לאמנות עכשווית.
-
לצערנו, בשלב זה לא נוכל לדאוג למלגת שהות או כיסוי הוצאות.
-
גם יוצרות/ים שהתארחו בעבר בתכנית השהות מוזמנות/ים להגיש הצעה לשהות חוזרת.
הגשת הצעה
אנא שלחו לכתובת המייל acacarad@gmail.com את החומרים הבאים:
-
הצעה הכוללת את מחשבותיך וכוונותיך בנוגע לשהות, הצעה לפעילות פתוחה לתושבות/ים, תקופה ומועד שהייה רצוי (עד עמוד אחד).
-
פיסקה ביוגרפית קצרה וקורות חיים, כולל לינק לאתר ו/או כל מידע נוסף שחשוב שנדע אודותיך.
-
תיק עבודות.
-
ניתן לצרף עד שלושה דימויים נוספים הקשורים בהצעה.
לפני כתיבת ההצעה, אנו ממליצים לבקר בעמוד הביבליוגרפיה באתר, המציע מידע נרחב על המקום, וכן לשוטט בעמודי התערוכות ובבלוג שהות האמן. ניתן גם לפנות אלינו בשאלות באמצעות המייל וכן לתאם סיור מקדים בעיר.
זהו קול קורא מתמשך ללא מועד הגשה מסוים. ההצעות נידונות מספר פעמים בשנה על ידי המנהלת האמנותית של המרכז, לאה אביר, והועדה המייעצת לתכנית השהות, ותשובות מתקבלות בהקדם האפשרי.
חברות הועדה המייעצת לתכנית השהות: רולא ח'ורי, מאיר טאטי, תאה טופאיץ' (זאגרב), מוניקה ליפשיץ (וילנה, ברלין), הדס קידר, בר ירושלמי
אודות המרכז לאמנות עכשווית בערד
המרכז לאמנות עכשווית בערד מהווה מוסד עוגן לאמנות עכשווית בערד ובקהילות הסובבות אותה באזור הנגב המזרחי. התערוכות והפעילויות של המרכז נוגעות בסוגיות האסתטיות, הפוליטיות, החברתיות, הגאוגרפיות והאקולוגיות העולות מהמרחב בו הוא פועל.
בשנת 2014 נוסדה תכנית השהות "אמנות אדריכלות ערד" על ידי הדס קידר, אמנית ואוצרת ילידת ערד, ואורן עמית, מנהל תחום התרבות בעיר, בבית שהורישה לעיר גברת דורה גמזו ז"ל, כדי שישמש מקום השראה ליצירה תרבותית ואמנותית. בעקבות הצלחת תכנית השהות, בה התארחו עד היום יותר מ – 120 אמנים ויוצרים מהארץ ומהעולם, נוסד בשנת 2016 המרכז לאמנות עכשווית בערד. הוא הוקם במטרה להמשיך את תרומתה של העיר ערד לעולם התרבות המקומי ולבסס את העיר כמרחב השראה למחקר ויצירה בתחומי האמנות והתרבות.
המרכז מפעיל גלריה ששטחה כ - 300 מ"ר, הממוקמת בליבו של מתנ"ס ערד, ומציגה אמנות מקומית ובינלאומית, נוסף לתכנית השהות הבינלאומית, שממשיכה להוות חממה פעילה לאמנות ותרבות. התכנית הציבורית הנרחבת של המרכז לאמנות עכשווית בערד כוללת אירועי אמנות, התערבויות ופעולות במרחב הציבורי, הרצאות ומופעים. המחלקה החינוכית של המרכז מקיימת סיורים מודרכים בתערוכות, סדנאות אמנות, וסיורים מודרכים במסלולים אמנותיים בעיר - חצרות האמנים, רובע האמנים, בתים פתוחים ועוד. המרכז גם מקיים סיורי סל תרבות לתלמידים מערד ומהנגב המזרחי.