top of page
גבריאל קלזמר, קרום 3, יריעת פוליאסטר מצופה רדיד 12 מיקרון זהב, . צילום ליאת אלבלינג 2023.j

גבריאל קלזמר

הסלון האווירי

אוצרת: לאה אביר

 14/12/2024- 20/09

שם התערוכה של גבריאל קלזמר, "הסלון האווירי", מתייחס ליריד הצרפתי של כלי התעופה שראשיתו בתחילת המאה העשרים. במרכז היריד הראשון בגראן פאלה (1908) צפה ספינת אוויר חגיגית, נפוחה, מלאה בגז[1]. העבודות האוויריות שקלזמר יוצר בעשור האחרון עשויות חומרי עטיפה זמינים, כמו רדידי אלומיניום ושקיות ניילון. האוויר הוא מה שמעניק להן צורה ונפח ומעמיד אותן לתצוגה.

במרכז התערוכה הנוכחית נמצאת עבודה מונומנטלית שהוצגה לראשונה בגלריה לאמנות של רמת השרון לפני כשנה (אוצרת: רוית הררי). זהו אחד מן הפסלים-מיצבים המתנפחים, שמתגלגל ומקבל כעת מקום חדש והקשר חדש. בכניסה אל ה"בועה" הגדולה של קלזמר, שמתדפקת על קירות הגלריה, מתגלה מנהרה מוזהבת אין סופית: חזיון מסנוור ועוטף עשוי "נייר כסף" בצבע זהב.

מי שצופה מבחוץ על ה"בועה" הזו בזמן שאחרים נכנסים לתוכה, מבחין בתנועות הגליות שהאוויר מייצר עם כניסתו של הגוף הזר, שנדמות לתנועות של בליעה ועיכול. בתהליך ידני ובחומרים מהשוליים של "טבלת החומרים" הפיסולית, האמן מייצר עבודות מלאות גמישות ותנועה, שהביומורפיות שלהן מעוררת הומור ואמפתיה.

את הדימוי/מרחב של העבודות האלה אפשר למקם גם באופטיקה ובאסתטיקה של מעגלי הציור של קלזמר, שכמה מהם מוצגים בתערוכה גם כן. הם נוכחים כאלמנטים גיאומטריים שטוחים ודינמיים אבל גם כאישונים פקוחים, וגם כחללים בעלי עומק ונפח. בכמה מהם אפשר למצוא איכות מדברית של מרחבים אינסופיים וגרמי שמיים.

 

גבריאל קלזמר (נ. 1950, חי ועובד בלונדון ובירושלים) הוא אחד האמנים הבכירים בעולם האמנות בישראל. הוא החל את פעילותו בשנות השבעים, עם סיום התואר הראשון באמנות בבצלאל. בהמשך, העתיק את מגוריו ללונדון, שם קיבל תואר שני ודוקטורט באמנות מה-RCA (הקולג' המלכותי לאמנות). בין 2014 ל-2018 כיהן כדיקאן המדרשה לאמנות, בית ברל. עבודותיו הוצגו במוסדות אמנות רבים בארץ ובעולם, ביניהם הביאנלה בסן פאולו, ברזיל, מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאמנות, גלריה  Serpentine בלונדון, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית וגלריה גבעון בתל אביב. קלזמר זכה בפרסים רבים, בין השאר בפרס סנדברג מטעם מוזיאון ישראל, פרס פונדיק מטעם מוזיאון תל אביב, ופרס מרדכי ושושנה איש שלום מטעם בית האמנים בירושלים.

 

 

[1] באותה השנה יצא לאור ספרו של הסופר האנגלי ה.ג'. ולס, "המלחמה באוויר", שחזה השמדה של ערים שלמות בעזרת ספינות אוויר.

.התערוכה הופקה בעזרת תמיכת משרד התרבות והספורט

bottom of page