אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.
invitation_gym_22 | invitation15.7 | invitation14.7_2 |
---|---|---|
גים |
גבריאל קלזמר
הסלון האווירי
אוצרת: לאה אביר
14/12/2024- 20/09
שם התערוכה של גבריאל קלזמר, "הסלון האווירי", מתייחס ליריד הצרפתי של כלי התעופה שראשיתו בתחילת המאה העשרים. במרכז היריד הראשון בגראן פאלה (1908) צפה ספינת אוויר חגיגית, נפוחה, מלאה בגז[1]. העבודות האוויריות שקלזמר יוצר בעשור האחרון עשויות חומרי עטיפה זמינים, כמו רדידי אלומיניום ושקיות ניילון. האוויר הוא מה שמעניק להן צורה ונפח ומעמיד אותן לתצוגה.
במרכז התערוכה הנוכחית נמצאת עבודה מונומנטלית שהוצגה לראשונה בגלריה לאמנות של רמת השרון לפני כשנה (אוצרת: רוית הררי). זהו אחד מן הפסלים-מיצבים המתנפחים, שמתגלגל ומקבל כעת מקום חדש והקשר חדש. בכניסה אל ה"בועה" הגדולה של קלזמר, שמתדפקת על קירות הגלריה, מתגלה מנהרה מוזהבת אין סופית: חזיון מסנוור ועוטף עשוי "נייר כסף" בצבע זהב.
מי שצופה מבחוץ על ה"בועה" הזו בזמן שאחרים נכנסים לתוכה, מבחין בתנועות הגליות שהאוויר מייצר עם כניסתו של הגוף הזר, שנדמות לתנועות של בליעה ועיכול. בתהליך ידני ובחומרים מהשוליים של "טבלת החומרים" הפיסולית, האמן מייצר עבודות מלאות גמישות ותנועה, שהביומורפיות שלהן מעוררת הומור ואמפתיה.
את הדימוי/מרחב של העבודות האלה אפשר למקם גם באופטיקה ובאסתטיקה של מעגלי הציור של קלזמר, שכמה מהם מוצגים בתערוכה גם כן. הם נוכחים כאלמנטים גיאומטריים שטוחים ודינמיים אבל גם כאישונים פקוחים, וגם כחללים בעלי עומק ונפח. בכמה מהם אפשר למצוא איכות מדברית של מרחבים אינסופיים וגרמי שמיים.
גבריאל קלזמר (נ. 1950, חי ועובד בלונדון ובירושלים) הוא אחד האמנים הבכירים בעולם האמנות בישראל. הוא החל את פעילותו בשנות השבעים, עם סיום התואר הראשון באמנות בבצלאל. בהמשך, העתיק את מגוריו ללונדון, שם קיבל תואר שני ודוקטורט באמנות מה-RCA (הקולג' המלכותי לאמנות). בין 2014 ל-2018 כיהן כדיקאן המדרשה לאמנות, בית ברל. עבודותיו הוצגו במוסדות אמנות רבים בארץ ובעולם, ביניהם הביאנלה בסן פאולו, ברזיל, מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאמנות, גלריה Serpentine בלונדון, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית וגלריה גבעון בתל אביב. קלזמר זכה בפרסים רבים, בין השאר בפרס סנדברג מטעם מוזיאון ישראל, פרס פונדיק מטעם מוזיאון תל אביב, ופרס מרדכי ושושנה איש שלום מטעם בית האמנים בירושלים.
[1] באותה השנה יצא לאור ספרו של הסופר האנגלי ה.ג'. ולס, "המלחמה באוויר", שחזה השמדה של ערים שלמות בעזרת ספינות אוויר.
.התערוכה הופקה בעזרת תמיכת משרד התרבות והספורט