: Vapaus tai kuolema) Kansallislaulu Orientales, la Patria o la tumba Uruguayn itäinen tasavalta (esp. República Oriental del Uruguay) eli Uruguay (esp. Uruguay) on valtio Etelä-Amerikan itärannikolla Atlantista haarauvan Rio de la Plata -lahden rannalla. Sen rajanaapurimaat ovat Brasilia pohjoisessa ja Argentiina lännessä. Uruguayn pinta-ala on 176 215 neliökilometriä ja asukasluku 3, 5 miljoonaa. Väestö on lähes kokonaan eurooppalaisten, enimmäkseen espanjalaisten ja italialaisten, siirtolaisten jälkeläisiä.
huono päivä. Katson sineen taivaan Ilmanlaatu heikkenee Etelä-Koreassa talvisin kun ns. fine dust –kausi alkaa. Termillä viitataan erityisesti Kiinasta tulevaan ilmansaasteeseen, joka ylittää valtioiden rajat. Pahimpina aikoina saastetasot ovat hyvin korkealla ja saasteelle herkkiä ihmisryhmiä kehotetaan välttämään ulkona liikkumista kokonaan. Muualta peräisin oleva saaste on osa ongelmaa, mutta suuri haitta ovat Etelä-Korean omat hiilivoimalat. Etelä-Koreassa käytetty energia muodostuu pääasiassa öljystä ja hiilestä, joita täydennetään ydinvoimalla.
[9] Río Negro puolestaan on pisin länteen virtaava joki, ja se kulkee koko maan halki koillisesta länteen. Atlanttiin virtaavista joista monet ovat varsin pieniä ja kausittaisia. Brasilian rajalla on suurin rannikkolaguuneista, Laguna Merín. Laguuneista osassa on makeaa ja osassa murtovettä. [8] Uruguayssa on lauhkea ilmasto, jossa vuodenajat poikkeavat toisistaan selvästi mutta ääriolosuhteet ovat harvinaisia. Keväät ovat kosteita ja tuulisia, kesät lämpimiä, syksyt leutoja ja talvet koleita ja kosteita.
Uskontokuntiin kuulumattomia on 41% ja 1% ei kertonut vakaumustaan. [45] Uruguay on todella kaupungistunut yhteiskunta, sillä väestönlaskennan mukaan peräti 94, 7 prosenttia ihmisistä asui kaupungeissa. [46] Montevideoon puolestaan keskeisin kaupunkikeskus. Muita pienempiä kaupunkeja ovat Uruguayjoen varrella olevat Salto ja Paysandú, pohjoisosan Artigas ja Rivera, idässä sijaitseva Melo sekä eteläiset Maldonado, Minas ja Las Piedras. [43] Montevideossa oli vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 1, 3 miljoonaa asukasta. Salto oli toiseksi suurin kaupunki, ja siellä oli 104 000 asukasta.
[13] Maa alkoi köyhtyä, mikä toi uutta poliittista epävakautta. [18] Reaktiona syntyi levottomuuksia, tärkeimpänä sissiliike Tupamaros, joka aloitti kampanjansa 1962. [19] Uruguay palautti vuonna 1966 presidenttijohtoisen järjestelmän. [13] Sotilasvallan aikana kadonneiden muistomerkki. Presidentti Juan María Bordaberry aloitti 1971 kovat toimet sissejä vastaan ja turvautui vallankaappaukseen armeijan tuella, mutta joutui vuonna 1973 sen syrjäyttämäksi. Armeija nimitti presidentiksi aluksi Aparicio Méndezin ja vuonna 1981 kenraali Gregorio Álvarezin.
Vuonna 1989 hyväksyttiin kansanäänestyksessä armahduslaki, joka armahti suurimman osan sissien ja sotilasvallan aikaisista teoista. [14] Kansallispuolueen Luis Alberto Lacalle oli presidenttinä 1990–1995. Hän pyrki vapauttamaan kauppaa, ja Uruguaysta tuli Mercosur-talousliiton perustajajäsen 1991. Lacallen yksityistämiset herättivät vastarintaa ja jotain hänen uudistuksiaan hylättiin kansanäänestyksessä. [15] Mercosur-kumppanien kanssa käydyn kaupan seurauksena Uruguayn talous alkoi jälkeen kasvaa voimakkaasti, mutta talous myös kiinnittyi aiempaa selvemmin Brasilian ja Argentiinan kehitykseen. [13] 2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Jorge Batllen hallitus joutui koko kautensa käsittelemään maan lähihistorian vakavinta talouskriisiä, mikä johti köyhyyden ja siirtolaisuuden lisääntymiseen.
[SUORA LÄHETYS TV] Argentiina Saudi-Arabia elää 2022 22
[33] Río de la Platan ylitse Argentiinaan kulkee useita lauttayhteyksiä, joista suosituin on tunnin yhteys Buenos Airesin ja Colonia del Sacramenton välillä. [40] Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Uruguayn tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2019 maassa asui 3 518 552 ihmistä. [41] Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan asukkaita oli 3 286 314. [42] Väestönkasvu on pienempää kuin monissa muissa latinalaisen Amerikan maissa. [43] Uruguaylaiset ovat suurimmaksi osaksi eurooppalaista alkuperää olevia. Väestön tausta on erityisesti 1800- ja 1900-luvuilla Espanjasta ja Italiasta tulleissa siirtolaisissa.
Lisäksi jonkun verran on ranskalais- ja brittiläistaustaisia. [43] Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 90, 8 prosenttia asukkaista on valkoisia. Afrikkalaistaustaisten osuus oli 7, 8 prosenttia ja alueen alkuperäisasukkaiden 4, 9 prosenttia. [44] Uruguayn virallinen kieli on espanja. Maassa puhutaan myös portuñoliksi kutsuttua portugalin sekoituksia lähellä Brasilian vastaista rajaa. [43] Vuoden 2017 latinobarometrin kyselyssä Uruguayn väestöstä katolisia on 38%, protestantteja 7% ja muita uskontoja edusti 14% väestöstä.
Uruguay - Wikipedia