אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.
invitation_gym_22 | invitation15.7 | invitation14.7_2 |
---|---|---|
גים |
איתן בן-משה, שער כוכבים, פסל חוץ, 2023
בהזמנת המרכז לאמנות עכשווית בערד
בתמיכת עיריית ערד, מתנ"ס ערד, קרן בשביל האמנות, מועצת מפעל הפיס לתרבות
פסל זה הוא תוצר של תהליך ארוך שנים ורב-מפגשי של איתן בן-משה בעיר ערד ובסביבתה. הוא חלק מסדרת פסלים שהחלה בפסל שהאמן הציב סמוך לביתו בדרום תל אביב-יפו, ועוד מתוכננות בה עבודות נוספות
כהשראה לפסל, האמן מציין את סיפור חלום יעקב: בדרך מבאר שבע להרן, יעקב משוטט במדבר עד שפוגש במקום, מתקין את גופו על האדמה והופך לנקודת התייחסות חדשה בנוף. כך הוא מזמן את החלום. בן-משה מתאר זאת: "מעשה שבו כוח אקראי גדול בא במגע עם חלל מוכר, שישתנה ללא תקנה
"שער כוכבים" מפגיש את האסתטיקה והפרקטיקה העכשוויות של איתן בן-משה עם אלה של פיסול החוצות המונומנטלי בברזל ובבטון, שנוצר בערד ובסביבתה החל משנות הששים של המאה העשרים - פסלו הידוע של יגאל תומרקין במצפור (1968), פסל הפלדה האדום של ישראל הדני ברכס כידוד, "שער אל המדבר" (1991) ועוד. פסלו של בן משה גם הוא שער, אבל כבר בכותרת שלו אפשר לזהות רמז למרחבים בדיוניים, חלליים, חייזריים. "שער הכוכבים" הזה הוא שילוב ייחודי של מטאפיזיקה ומיסטיקה עכשוויות עם אתיקה וחומרים שהם רק מהעולם הזה: מסונתזים, מלאכותיים, מתחזים. הפסל הזה לא מנפח חזה אל מול מרחב ריק או אוטופי, אלא מייצר רגע אחד של נוכחות במרחב פצוע, דרוך ומלא חיים.
Eitan Ben-Moshe, Stargate, public sculpture, 2023
Commissioned by Arad Contemporary Art Center (ACAC Arad)
Supported by Arad Municipality, Arad Community Center, the Israel Lottery Council for Culture & Arts, Art Lane Fund
This sculpture is the product of a long process and many visits the artist made to Arad in the last few years. It is the second work in a series of public sculptures, the first of which has been located near the artist’s home, in the south of Tel Aviv. More sculptures are due.
As an inspiration to this work, the artist cites the biblical story of Jacob’s dream: on his way from Beer Sheba to Haran, Jacob wanders in the enormous desert until he alights accidentally upon a place. Jacob positions his body on the ground and becomes a new reference point in the scenery: “an act in which a great random force encounters a familiar space, which would change irreparably’”, as the artist describes it.
"Stargate" brings together Eitan Ben-Moshe's contemporary practice, aesthetics, and ethics with those of the monumental outdoor sculptures in metal and concrete, created in Arad and environs since the 1960s - Igael Tumarkin’s well-known work at Mitzpor Arad (1968), and Israel Hadany’s red steel "gate" sculpture Frame of Mind (1991) are two notable examples. Ben-Moshe‘s sculpture is also a gate, but its title takes us to fictional, spatial, alien realms. Like other works by the artist, this “Stargate” is a unique merging of contemporary metaphysics and mysticism with ethics and materials that are solely of this world: synthesized, artificial, pretending. This sculpture does not puff up its chest opposite an empty or utopic space, but rather creates a moment of presence in a wounded, tense, lively realm.