אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.

![]() invitation_gym_22 | ![]() invitation15.7 | ![]() invitation14.7_2 |
---|---|---|
![]() גים |

בחודש שעבר, ב-21.6, קיימנו במרכז לאמנות עכשווית בערד את הכנס
arad mint city שיצרו גבי בן משה ויואב ליפשיץ מ ArtUp Nation.
היוצרים הגדירו את הכנס כ"תרגיל בדמיון מודרך פתוח לקהל הרחב" , שיעסוק בשאלות שנוגעות לעתיד העיר ערד ולמקום של אמנות ביחסים בין הון, טכנולוגיה ומרחב ציבורי.
בתגובה לשאלות ולתגובות שעורר הכנס חשוב לנו להסביר את מהות המהלך
הפרויקט התחיל בשנה שעברה, בשהות של האמנים בעיר כחלק מתכנית שהות האמן של המרכז. הם נפגשו עם אמנים מקומיים ועם תושבים ותיקים, ממייסדי העיר. בשיחות איתם עלו סוגיות שקשורות לעתיד העיר ולהיסטוריה שלה, לנסיונות מיתוג שונים של ערד כעיר תיירות ותרבות, ולמקום של המרכז לאמנות עכשווית במרקם הקהילתי בעיר.
הפעולה שנוצרה בעקבות זאת התחילה זמן רב לפני הכנס: בפרסומים שונים שרמזו על "השתלטות" של החברה הדמיונית "ארט-מד ישראל" על המרכז לאמנות עכשווית. פרסמנו פוסטים ברשתות חברתיות אודות החברה, שעוסקת בקריפטו אקולוגיה. שיתפנו גם אתר אינטרנט מושקע שהזמין לכנס, ובגלריה עצמה טיפלו האמנים באזור הדלפק, והציבו פוסטרים וגלויות בכניסה. כך נוצרה בדייה עם הרבה שכבות וערוצים, שתוכננה כדי להציג את התרגיל כאמת.
ההצלחה של הסימולציה הייתה תלויה בתחזוק האשלייה ש"ארט-מד ישראל" היא חברה אמיתית לאורך זמן, כמו במופע בידור של היאבקות. המשתתפים - תושבי העיר ששיתפו פעולה עם האמנים, הדוברים השונים בכנס וכן צוות המרכז - היו חייבים "להישאר בדמות" לאורך כל הדרך, ולהתייחס אל האירועים בכנס כאילו הם נטועים בעולם האמיתי, מחוץ לגלריה. כל הפרסומים נעשו בהתאם, על מנת לגרום גם למי שהתעורר אצלה ספק, לפקפק במסקנה שלה ולתהות האם בכל זאת מדובר באירוע שאינו מבויים.
זוהי מניפולציה, אך כזו שנוצרה במסגרת אמנותית (שטיבה, פעמים רבות, הוא בדייה). כוונתה היא להציף את הסכנות שעומדות מאחורי מניפולציות פוליטיות וכלכליות הרות גורל - מצגי שווא שאנחנו חיים וחיות בתוכם כל הזמן. במקרים רבים, אמנות ואמנים מנוצלים לשם כך, כחלק מתופעה שנקראת art washing.
כדי להציף נושאים אלה, בחרו האמנים בגישה לא שגרתית, שמערערת על גבולות המוכר ועל המוסכמות שבין אמנ.ית לקהל. אנחנו מתנצלים אם חלק מהקהל הרגיש מרומה. חשוב להזכיר כי לאסטרטגיה האמנותית הזו יש היסטוריה לא קצרה בעולם, והיא מכונה פעמים רבות "שיבוש מדיה", "ארטיביזם" (art+activism), "האקטיביזם" (מלשון hacking) ועוד. בכנס אף התארח אחד האמנים המובילים של סוגה זו, אנדי ביכלבאום מהקולקטיב האמריקאי הידוע The Yes Men.
באתר הכנס תוכלו למצוא תיעוד מהאירוע וקטעי מדיה שונים שחושפים את האמצעים האמנותיים בהם השתמשו אמני האשליה artup nation שהייתה חיונית להצלחת הפרויקט.
אנחנו מודים על התגובות ועל המעורבות ומקווים שכעת הכל בהיר יותר
לאה אביר, מנהלת אמנותית, המרכז לאמנות עכשווית בערד
יואב ליפשיץ וגבי בן משה מטעם artup nation.
artup הוא שם מותג שהוקם ב2020 וכיום הוא תחת ניהולם של יואב ליפשיץ, גבריאל בן משה וצילה חסין . תחת שם זה פועלות יוזמות מגוונות בשדה האמנות בשילוב פרפורמנס, עיצוב, חינוך והגות. כל הפרויקטים של Artup Nation פועלים ברוח המוטו "יזמות - או_מנות" במטרה לקדם את השיח על יחסי אמנות , טכנולוגיה וכסף ומתיחת הגבול שביניהם. בין הפרויקטים שיצרו לאחרונה : Artup Escalator - חממה בינלאומית לאמנים ששואפים ליצור אמנות סקיילבילית פיתות הקורס הכולל התנסות בדמיון מודרך ל- Ntnu (האוניברסיטה הנורבגית למדע וטכנולוגיה) ו- binge money - סדרת אירועים לצפייה בציבור בסדרות ובסרטים שעוסקים בקשר שבין אמנות לכסף.
.
.
.
.
.
.
