אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.
invitation_gym_22 | invitation15.7 | invitation14.7_2 |
---|---|---|
גים |
במדבר הם כותבים
תערוכה קבוצתית של 9 אמני צילום מסין
חו ג'יאייא, חואנג צ'ינג'ון, פאן סשאן, פאנג לו, ליו יוג'יא, ש'יה סצ'ונג, ג'אנג ג'ין, ג'אנג קצ'ון, ג'או ייאייא
Hu Jiayi, Huang Qingjun, Fan Sishan, Fang Lu, Liu Yujia, Xie Sichong, Zhang Jin, Zhang Kechun, Zhao Yiyi
אוצרת אורחת: ד"ר שושן ברוש-לויט
ליווי אוצרותי: לאה אביר
פתיחה: 08/09- 25/11
מרחב ריק מאנשים הוא נוף נדיר ביותר בסין. על אף גודלם העצום של המדבריות בצפון-מערב סין, לא זכו הנופים שלהם לייצוג באמנות הסינית המסורתית, שהתמקדה בהרים ובצוקים מתפרצים, מיוערים ושופעי מים. אלה מבעי הנוף והרוח המכונים "הרים ומים" (shan shui).
גם כיום לא זוכים החיים והתרבות במדבריות סין לנוכחות בולטת באמנות העכשווית. התערוכה במדבר הם כותבים היא מאמץ מיוחד של אוֹצְרוּת, שמבקשת לשים לב למדבר ולמשמעות של החיים בו, כפי שהם באים לביטוי באמנות הצילום ובאמנות הווידיאו בסין.
האמניות והאמנים הסינים שמשתתפים בתערוכה עושים את המסע שלהם במדבריות סין הצחיחים בדרכים עתיקות, למרגלות הקצה המערבי של החומה הגדולה, לאורך הנהר הצהוב, בנתיבים של דרך המשי, ובדרך שבה הגיע הבודהיזם לסין, בואכה דונהואנג (Dunhuang), העיר הקדושה בחולות.
הם לוכדים את עומק המדבר: את העוצמה של המרחבים, את היופי של נופים לא-מוכרים, את השקט הקפוא שלהם ואת הרכות של אבק וערפל. הם עֵרים למתח בין חיים למוות בשממה ולמתח בין היציב והעמיד לבין הנייד והנעלם. הם ממקדים את תשומת הלב שלהם ושלנו למאמצים של ציוויליזציה עתיקה ושל תרבות עכשווית לגבור על היפוכן הבלתי מאולף. הם רגישים לכבוד של המרחב המדברי כבית גידול וצמיחה של צורות חיים חדשות ושל תוכניות אנוש גדולות, והם כואבים את הביזוי של מרחב זה ואת השימוש הנצלני במשאבים שלו.
את כל זה הם כותבים במלאכת מחשבת חזותית. אמני הצילום בסין נושאים איתם מטען תרבותי לפיו האמן הסיני הוא צייר, משורר וקליגרף. כלומר, הדימוי החזותי נכתב, והשירה מומחשת באופן חזותי. מכאן השם של התערוכה - במדבר הם כותבים.
הצגת התערוכה במרכז לאמנות עכשווית בערד מחברת בין קרובים-רחוקים ויוצרת ביניהם דיאלוג נופי, קיומי, אנושי ואסתטי.
בתרבות שבה "כלכלת האדמה היא כמעט אובססיה" (Paul Theroux, Riding the Iron Rooster) ארץ מדברית שוברת את הכללים. כאילו הגענו לקצה העולם-הפלנטה. אמנות אוהבת לשהות שם.
ואנחנו?
ד"ר שושן ברוש-לויט