אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.

![]() invitation_gym_22 | ![]() invitation15.7 | ![]() invitation14.7_2 |
---|---|---|
![]() גים |

קול קורא לתכנית שהות האמנ.ית "ריליס"
המרכז לאמנות עכשווית בערד 2024
דד ליין הוארך: 2 בדצמבר, 2023. קישור להגשה
ניהול אמנותי: לאה אביר וד"ר גיא דוביוס
התכנית בשיתוף קונסרבטוריון ערד ובתמיכת המועצה לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס
המרכז לאמנות עכשווית בערד מזמין אמניות/ים לתוכנית שהות ייחודית שמתמקדת בתחום הסאונד ומרחיבה את תחומיו אל מעבר למקובל - מבחינה פרקטית, פילוסופית, ניסיונית, פוליטית. המיקום המדברי קורא ליצירה מיוחדת ותלוית-מקום, מאתגר את החושים ואת תפיסת הסביבה ויש בו תנאים ותהליכים סונוריים ייחודיים. 5 אמנים.ות נבחרים.ות ייפתחו במהלך התכנית עבודות הקשורות בצליל, בתדר או בקול, שלוקחות בחשבון גם את הנושאים השונים שעולים מהמרחב המקומי - חברתיים, גיאוגרפיים, גיאופוליטיים, תרבותיים, ביולוגיים, מדעיים וקהילתיים.
הנושא המרכזי של התכנית: הקשבה
התכנית מתמקדת במרחב המדברי והעירוני/מדברי כמרחבים של הקשבה, שדרכה אפשר לאפיין התבוננות, אוריינטציה והתמקמות, גישוש, התקהלות, הישרדות. המרחב המדברי, כמו גם המרחב החברתי והגיאופוליטי של האזור, לא מציעים את עצמם בישירות ובקלות. מתחת לפני השטח מתרחשים בהם כל הזמן תהליכים ושינויים מהותיים, טבעיים ותרבותיים. הסביבה הזו מזמינה את חוש השמיעה להתחדד ולהתפרש - לגעת הכי קרוב והכי רחוק שאפשר. המדבר והעיר הם מצעים סונורים ייחודיים המאפשרים התמקדות במנגנוני הפעולה של ההקשבה, שנמצאים בתנועה מתמדת. ההקשבה אינה רק התנקזות של קולות מסוגים שונים: היא יוצאת החוצה ומביאה, בוררת ומלקטת, מרכיבה ומחברת, מגבירה ומוחקת.
השפה העברית מספקת אבחנה בין שלושה סוגי חישה של המרחב הסונורי: שמיעה, הקשבה והאזנה. שמיעה מסמנת את המימד הפיזיולוגי המולד, הקשור למהלך האבולוציוני של כל מין; האזנה מסמנת פעולה אקטיבית המשרטטת אובייקט סונורי (אנו מאזינים להרצאה, לאויב, לקונצרט); הקשבה מתקיימת בין העובדה הביולוגית (הטבעית) לפעולה התרבותית (הטכנולוגית) הממשמעת ומייצגת בלי הרף את העולם הצלילי. ההקשבה הופכת את המקום בו נפגשים הביולוגי/טבעי והתרבותי/טכנולוגי למרחב רב פעילות, אשר בו מתרככת הבינאריות של השפה והמחשבה, ונוצרות אפשרויות אחרות.
התכנית ״ריליס״ מזמינה אתכן לבדוק את השפעת ההקשבה על היצירה שלכן; לנסות את התנאים שמרחב ההקשבה המדברי והעירוני הייחודי של ערד מייצרים ביחס להתמצאות והתמקמות גופנית, תרבותית, מגדרית ועוד. המרחב הזה מזמן גם אפשרות ליצירה ומעורבות קהילתית. אפשרות זו היא בהכרח פרפורמטיבית - פעולה אשר תכליתה אינה תוצר סופי כזה או אחר אלא הקיום עצמו, ההמשכיות, האינטראקציה והשינוי.
5 הצעות ייבחרו בידי הצוות האמנותי והקהילתי של התכנית:
לאה אביר, מנהלת אמנותית של המרכז לאמנות עכשווית בערד; ד"ר גיא דוביוס, אמן וחוקר סאונד;
ליהיא אלון, מנהלת המרכז לאמנות עכשווית בערד
פרטי התכנית לאמנים.ות:
-
תקופת התכנית: דצמבר 23 עד נובמבר 24
-
ליווי אוצרותי ומקצועי בידי לאה אביר, מנהלת אמנותית ואוצרת הגלריה, וד״ר גיא דוביוס, אמן וחוקר סאונד. ליווי קהילתי בידי מנהלת המרכז, ליהיא אלון.
-
שהות בבית שהות האמן של המרכז במשך חודש, במרוכז או במפוצל לאורך תקופת התכנית. שהות זו מיועדת לעבודה יחידנית. הבית מכיל שני חדרי שינה נפרדים, סלון, מטבח, חצר קטנה ומרפסת. בבית ישנה גישה לאינטרנט מהיר ועמדת עבודה הכוללת מיקסר 4 ערוצים וזוג מוניטורים שולחניים.
-
סשנים - מפגשים קבוצתיים יתקיימו ב2-3 סופי שבוע במהלך השנה. הם יכללו סיורי שטח מודרכים באתרים פוטנציאליים ומפגשים עם מומחים ומומחיות צליל וקול מהארץ ומהעולם.
-
שכר אמנ.ית של 2000 ש"ח ומענק הפקה והוצאות של 1500 ש"ח לכל הצעה נבחרת.
-
התכנית בשיתוף פעולה עם קונסרבטוריון ערד, שבו לומדים בני ובנות נוער מהעיר ויש בו חדרי חזרות, כיתות וכלים.
-
בהמשך לחזון החברתי של המרכז, שפועל מליבו של מרכז תרבות קהילתי, נבקש מהאמני.ות לקיים פעילות כלשהי פתוחה לתושבות/י העיר או לתלמידי.ות הקונסרבטוריון – סדנה, הרצאה או כל רעיון אחר.
-
בעקבות או במהלך השהות, יוכלו האמנים.יות להציע הצעה לתצוגה או פעילות בגלריית המרכז לאמנות עכשווית, בדיאלוג עם המנהלים האמנותיים של התכנית.
-
גם יוצרות.ים שהתארחו בעבר בתכנית השהות מוזמנות/ים להגיש הצעה לשהות חוזרת.
-
אפשר להגיש כצמד.
הגשת הצעה
אנא מלאו את הטופס בקישור כאן
-
הצעה הכוללת את מחשבותיך וכוונותיך בנוגע לשהות
-
הצעה לפעילות קהילתית
-
תקופה ומועדי שהייה אפשריים
-
פיסקה ביוגרפית קצרה וקורות חיים, כולל לינק לאתר ו/או כל מידע נוסף שחשוב שנדע אודותיך
-
תיק עבודות
-
אפשר לצרף עד שלושה דימויים או לינקים הקשורים בהצעה
לפני כתיבת ההצעה, אנו ממליצים לבקר באתר המרכז ובו עמודים המוקדשים לתערוכות, לפעילות ציבורית וקהילתית וכן בלוג שהות אמן.
אפשר לפנות אלינו בשאלות באמצעות המייל: acacarad@gmail.com
אודות המרכז לאמנות עכשווית בערד
המרכז לאמנות עכשווית בערד מהווה מוסד עוגן לאמנות עכשווית בערד ובקהילות הסובבות אותה באזור הנגב המזרחי. התערוכות והפעילויות של המרכז נוגעות בסוגיות התרבותיות, הפוליטיות, החברתיות, הגאוגרפיות והאקולוגיות העולות מהמרחב בו הוא פועל. המרכז מפעיל שלוש תוכניות: גלריה לאמנות עכשווית במתנ"ס ערד, תכנית שהות אמנ.ית בינלאומית ופעילות קהילתית וציבורית.
בשנת 2014 נוסדה תכנית השהות בידי הדס קידר, אמנית ואוצרת ילידת ערד, ואורן עמית, מנהל תחום התרבות בעיר. את בית השהות האמן הורישה לעיר גברת דורה גמזו ז"ל, כדי שישמש מקום השראה ליצירה תרבותית ואמנותית. בעקבות הצלחת תכנית השהות, בה התארחו עד היום מאות אמנים ויוצרים מהארץ ומהעולם, נוסד בשנת 2016 המרכז לאמנות עכשווית בערד. הוא הוקם במטרה להמשיך את תרומתה של העיר ערד לעולם התרבות המקומי ולבסס את העיר כמרחב השראה למחקר ויצירה בתחומי האמנות והתרבות.
המרכז מפעיל גלריה ששטחה כ - 300 מ"ר, הממוקמת בליבו של מתנ"ס ערד, ומציגה אמנות מקומית ובינלאומית, נוסף לתכנית השהות הבינלאומית, שממשיכה להוות חממה פעילה לאמנות ותרבות. התכנית הציבורית הנרחבת של המרכז לאמנות עכשווית בערד כוללת אירועי אמנות, התערבויות ופעולות במרחב הציבורי, הרצאות ומופעים. המחלקה החינוכית של המרכז מקיימת סיורים מודרכים בתערוכות, סדנאות אמנות ועוד. המרכז גם מקיים סיורי סל תרבות לתלמידים מערד ומהנגב המזרחי. בשנת 2023 הוקמו שני פסלי חוץ על סף המדבר בהזמנת המרכז.