אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.

![]() invitation_gym_22 | ![]() invitation15.7 | ![]() invitation14.7_2 |
---|---|---|
![]() גים |
מסלול מוסבר - ציורי קיר בערד
רות דורית יעקבי, קיר הכניסה למשכן לאמנות "האישה של אלף הקולות", 2013-2014
האמנית, שנפטרה מסרטן בנובמבר 2015, התגוררה בערד רוב חייה והקימה את המשכן לאמנות ברובע האמנים כשרק הושק. במשכן, הוצבו אלפי עבודות אמנות גדולות וקטנות במיצב ענק המחולק לארץ החיים, ארץ המתים והלב הפועם באמצע. המוטיבים, המצוירים גם על קיר הכניסה, כללו ציורים מוזהבים של אישה עפה, צמחים זוהרים בזהב ואלמנטים של חיים ובריאה לצד תכריכי אבלות. יעקבי הציגה בעשרות תערוכות יחיד בארץ ובעולם, כולל בוותיקן. המשכן אינו פעיל.

klone (ישראל), שתי דמויות על קיר מקלט, 2017
ציור על האנגר, 2018
הצייר KLONE ידוע בשל הדמויות עליהן הוא חוזר בציורי הקיר שלו הפזורים ברחבי תל אביב - חתול העומד על שתיים (בהמשך המקלט בפאה הנסתרת לעין), וצמחיה מטרידה וצפופה בשחור לבן. במקלט, העבודה החלה ללא תכנון כשמילא KLONE את הקיר בצמחים, חלק מהם מזכירים וגינות. חלונות המקלט, שהפריעו בתחילת הדרך לציור, הפכו לראשים של שתי דמויות מובחנות.
בעבודה על קיר ההאנגר, משולבים בצמחים האופייניים לקלון פורטרט של חברתו של הצייר, ציפורים, נמר ועוד. דלת הברזל שבלב העבודה מעלימה את הצבעים מהציור.
.jpg)
Cryptik (ארה"ב), חמסה + חסידה, 2016
קריפטיק, יליד ארה"ב, נחשב לאחד מאמני הקליגרפיה הגדולים בעולם, ומצייר באותיות באנגלית חמסה על קיר פלדה בקצה שביל ברובע האמנים. בתוך החסידה, המצוירת באותיות לבנות על רקע הקיר האפור, תוכלו למצוא את המילה netta באנגלית.

ג'ספר וונג (הוואי), על קיר מבשלת הבירה "שיטה", 2016
ג'ספר, יליד יפן, הגיע לערד במסגרת פסטיבל pow wow - אירוע הגרפיטי הגדול בעולם, בשלוחה הנודדת שלו, ביוני 2016. הקיר הצהוב המתקלף של ההאנגר החשוף לשמש שימש כמצע להתייחסות עבור ג'ספר, שבחר לצייר את האייקונים הגדולים של התרבות המערבית - מיקי מאוס, הלו קיטי ועוד, כשהם באמצע בריחה, חלקם כרותי איברים או חבושים - כמו הקיר עצמו. אחרי הציור, השפריץ ג'ספר צבע על הציור עצמו כדי להוסיף על חוויית "הלכלוך".

שחר אלבו, דמויות על קיר "גזטיב", קיץ 2016
הציירת הצעירה, בת למשפחת רב העיר ערד, עקבה אחרי ציירי pow wow, למדה את מלאכת ציור הקיר וציירה במסגרת אירועי "חמישי ברובע" כמה פורטרטים משובבי נפש.

zero cents, שתי דמויות, 2016
האמן הישראלי ממוצא אמריקאי מצא בערד שתי תמונות פספורט ישנות והלביש אותן על רקע מדברי נטוש ומסויט.

RABBI (ארה"ב), ציור קיר צבעוני בסמטה, 2016
הציור האפוקליפטי והצבעוני משלב דמות ממלכתית, אולי פוליטית, מקושקשת להפליא, יחד עם חתול שחור ענק וספינה טובעת.

קמע הדר (הוואי), דיוקן, 2016
האמן, בן לאב ישראלי ואם תושבת הוואי, יזם את פסטיבל POW WOW בהוואי לפני מספר שנים, ובשנים האחרונות בחר לצאת מהוואי לפרויקטים של ציור קיר ברחבי העולם. עם הגיעם לישראל בחר הדר בערד, כעיר שיכולה ליהנות במיוחד ממתיחת פנים אמנותית. ציור הקיר בסמטה נעשה בשעות ספורות ביום האחרון של הפסטיבל עם צבעי מים ושפריצר.
DIOZ, פרצופים, 2016.
דיוז הישראלי מצייר מגוון אנושי מרהיב, צבעוני ומטופש בסמטה המרכזית של רובע האמנים, שניתן לראות למרחוק.
הזוג??? (הוואי), אלוהה, 2016.
זו הייתה טיסתם הראשונה של בני הזוג הצעירים אל מחוץ להוואי. משך שלושה ימים ושלושה לילות ציירו על הקיר הגדול את המילה shalom, שמלמעלה למטה יוצרים את המילה aloha - שלום בשפת בני הוואי.
brothers of light, ציור על קיר יקב מדבר, 2016.
שני האחים הירושלמים מציירים במקומות שונים בארץ את אותן הדמויות, המתחבאות מאחורי מבנה היקב אך נראות למרחוק למביטים מכיוון הכביש המוביל לצים סנטר. הדמויות מעופפות, אולי ממהרות למקום מסוים.
פאפי (צרפת), שתי גיבורות על, 2016.
פאפי מציירת נשים חזקות על קירות רבים ברחבי העולם - ועכשיו גם בערד. הנשים מחזיקות בקבוקון, שנותן להן כוחות על כשהן ממלאות אותו בדמעות של גברים.
מבנה תעשייה זעירה
048, נוף חלומותיו, 2018.
שני האמנים החיפאים העתיקו אל קיר הלבנים שרטוט החתך של העיר מחוברת הנדסית ישנה, המתחיל משמאל בבתי פטיו משולבים ברחובות רחבי ידיים, וממשיך ימינה אל נוף הררי מצוקי וים המלח. בלב הציור, החוטמית המצויה האופיינית לאזור, וכדים מאזור תל ערד. מימין, תמונת דיוקן של הטייל דב פוניו, שסימן לפני מספר שנים כעשרים מסלולי הליכה בנחלים סובבי ערד. לוגו העיר משמאל שימש כשלט הכניסה לעיר באחד מפסטיבלי ערד של שנות התשעים.
לאורך רחוב יהודה
KLONE, ציורים לאורך גדר בית הספר עופרים, 2015
בתמיכת משרד התרבות והספורט. כשהגיע האמן לערד, התפלא לראות כי בניית העיר במדבר הביאה למעבר של עורבים ובעלי חיים אחרים חובבי ערים, שאינם רגילים לחיי מדבר. פלטת הצבעים בה השתמש לאלמנטים השונים - הכוללים לבבות, צמחי פרא ודרדרים, משלימים את צבעי העיר ולא חוזרים עליהם. ציורי
מתכתבים עם יצירתו של מאטיס, שיצר סדרה של מגזרות קקטוסים.
על הציורים צוירה לאחרונה שכבה נוספת של צייר אלמוני, שהוסיף תלתלים צבעוניים לכל האלמנטים.
גן בשכונת יעלים
Broken Fingaz, מקלטים, 2015.
בתמיכת משרד התרבות והספורט. דסו וטאנט, שני הציירים החיפאים, הגיעו לערד לשהות אמן בת מספר ימים, ואספו אלמנטים שונים אותם בחרו לצייר. הציורים עזי מבע ומעלים את עניין המגוון האנושי בעיר. על קיר אחד, פרצופים שונים (ניתן לראות שם בין השאר את ישעיהו ליבוביץ). על קיר גדול, דיוקן של שחקנית קולנוע ספרדייה (מימין ומשמאל האותיות א"ש/ אצבעות שבורות). בקיר האחורי, ציורים של נשים אפריקאיות המהדהדות את מוצאם של מבקשי המקלט המתגוררים בשכונת יעלים. על אחד הקירות, הפורטרט של ראובן זינגר, המפעיל מעל 50 שנה את המקלט המצויר כחדר כושר. על קיר אחר, הקקטוס הקוצני בעל העלים הארוכים, המזוהה עם השכונה. בתום הפרויקט, הודפסו חולצות עם הפורטרטים המצוירים וחולקו לתושבי השכונה.
חניה ברחוב בן יאיר לקראת רחוב שמעון
שחר אלבו, פורטרטים, 2017.
האמנית הצעירה הקנתה לחניית הבניינים הפנימית הזו מראה משובב נפש, עם שלוש דמויות מצחיקות: רב צחקקן, סטלן צעיר וילדה.
בריכות המים ברחוב מואב
ואדים ??, ציור על בריכות מים, ???
עובד העירייה לשעבר עיטר מספר קירות ברחבי העיר בתקופה בה עבד במחלקת האחזקה. בריכות המים היו אתגר מיוחד: ??..
מקלט רחוב לשם
, אריה ליד המים, ???.
בתמונה אריה העומד לצד בריכת מים בארמון שנראה חרב.