אמנים מציגים: אורי כרמלי | טל שטדלר | רות לאונוב | נעמה בר אור | לו מוריה
'סטודיו gym_ערד' הוא מרחב פעולה ומחקר ציבורי ובינתחומי המבקש לבחון את פוטנציאל השימושים של גינות הבטון הברוטליסטיות בשכונת אבישור בערד.
חברי הסטודיו החלו לעבוד בערד באפריל 2017, תחילה במתכונת של למידה מרחוק (תל אביב-ערד) ולאחר מכן, במהלך חודש יולי במסגרת שהות אמן בתכנית שהות האמנים "ערד אמנות אדריכלות" בעיר.
בספטמבר הקרוב, הסטודיו ימשיך את פעילותו בעיר. הקבוצה תקיים סדרת ניסויים, קבוצות דיון, סדנאות ומופעים בהשתתפות קבוצות פעולה מקומיות ותציג בחלל התצוגה של המרכז לאמנות עכשווית לצד שלטי החוצות הפזורים בעיר (כחלק מפסטיבל קופסה שחורה).
חברי gym הינם אמנים, מעצבים, אדריכלים וחוקרים המתמקמים מידי שנה במרחב ציבורי עירוני חדש מתוך שאיפה לקדם יצירה של מרחבים משתפים.
במהלך תקופת העבודה הראשונה של הקבוצה, עסק הסטודיו בשאלת הלמידה והתכנון של מקום מרחוק בעזרת מיזוג תפיסות מחקר מתחומים שונים. בין היתר נעשו בתקופה זאת חיפוש הקשרים פיזיים-מבניים בין תל אביב לערד, מחקר היסטורי, אדריכלי וחברתי של העיר, איסוף רפרנסים אמנותיים ושיחות עם בעלי עניין בעיר. באמצעים אלו החל הסטודיו לגבש את תפיסותיו ביחס למקום.
לאחר מכן, במהלך תכנית שהות אמן 'ערד אמנות אדריכלות', הסטודיו החל לפעול באחת מגינות הבטון בעיר. בזמן זה נעשו פעולות של ניקוי ועיצוב הקרקע, איסוף ותיעוד סמי-ארכיאולוגי, ניסיונות הצללה שונים וחקירה צורנית של אפשרויות הישיבה בגן.
הפעולות שנעשו בתקופה זאת נבעו מהתפיסות שגובשו עוד בתל אביב והמשיכו להתפתח ולהשתנות עם ההכרות הפיסית והיום יומית עם המרחב.
בחודש ספטמבר, יהפוך חלל התצוגה במרכז לאמנות עכשווית למוקד לעבודה פתוח, על מנת לשתף קהילות שונות בתהליכי העבודה ולקיים דיאלוג בנוגע לעתיד השכונה והגינות.
במהלך החודש יתקיימו פעולות תיעוד, רישום, ניפוי, הריסה וצבירה.

![]() invitation_gym_22 | ![]() invitation15.7 | ![]() invitation14.7_2 |
---|---|---|
![]() גים |

הקופסה: בסלון
18/6/21-17/4/22
אוצרת : לינה סברדלוב
אוצרת מלווה: לאה אביר
דורון אורגיל, ורד אורגיל, חיים אושר, חליל אלעמור, אלכס גוטמן, אינה גוטמן, רותי הס, בלה זמיר, חיים טובים, סטפני (עטרה) יאנג-סניית׳ (צפניהו), מיכל יהודה, מאיה ימיני, רחל ינאי, חננאל מגד, איריס מור, אסתר משעל, אביבה נבון, אביבה נמש ליסאור, רומן סלונימסקי, דנה רביב, עמוס רדליך, אירנה רוזנבליום, ענת רסקין
״מקום בטוח״ - מיצב השתתפותי של חנה רוטשילד
המרכז לאמנות עכשווית בערד שמח להזמין לפתיחת התערוכה המקומית השנתית, "הקופסה". השנה התערוכה לא תתמקד בעבודות אמנות אלא בארטיפקטים - חפצים בעלי משמעות תרבותית - שתושבות ותושבי העיר מציגות.ים בסלון הבית. נציע להסיר לרגע את קירות הבית, לחשוף פריטים ובחירות ייחודיים לבתים שונים בעיר, ודרכם לתת הצצה למגוון התרבותי והאנושי בעיר.
העיר ערד, שהייתה די הומוגנית בתחילתה, החלה כבר בשנותיה הראשונות לקלוט עולים חדשים. שילובם של מהגרים במרחב הגיאוגרפי והתרבותי החדש דרש התמודדות מורכבת עם תנאים ונורמות חדשות של חיים. לעתים, הוביל המעבר בין תרבויות לרצון לשמור על התרבות שנשארה מאחור ולהתבדל מהסביבה החדשה, ולעיתים - לרצון להיטמע במקום החדש והצורך להשיל את סממני התרבות הקודמת, הזרה לו.
בתערוכה יוצגו חפצים שעברו מדור לדור, שנשמרו במשך שנים רבות ונושאים עמם זכרונות מאנשים, ממקומות ומתקופות יקרות. אלה חפצים שאת ערכם לא ניתן למדוד בכסף: פמוט יחיד מתוך צמד שהוברח לכאן בשנות החמישים, או כלי קריסטל שקיבלה אחת מתושבות העיר מהוריה לפני מלחמת העולם השנייה ואשר שרד את המלחמה בזכות שומר הבניין שהצילו. הסלון הוא גם מרחב אגרני וארכיוני: ארונות עמוסים בספרים, שעומדים במרכז הבית החרדי, עדויות לקשרי משפחה, ואוספי חפצים מסוגים שונים.
תצוגת החפצים בסלון מבססת זהות מסוימת בפני האורחים והגרים בבית. החפצים מצביעים על מעמד חברתי, על שייכות תרבותית, אבל גם על זהות אישית נבדלת ועל תפישת דיירי הבית את העולם שבחוץ. בהמשך לכך, בסלונם של אמנים מקצועיים וחובבים רבים אפשר למצוא פרטי אמנות ומלאכה מעשה ידם שלהם או דווקא של אומנים מיבשות רחוקות (מלאכות יד אמריקאיות מסורתיות, פסלונים ממסעות בעולם). לעתים, ייחודיות הארטיפקטים תתגלם דווקא מחיבורים היברידיים בין חפצים שונים, שמייצרים חפץ חדש.
כחלק מן התערוכה תוצג גם עבודתה של חני רוטשילד, "מקום בטוח" - פסל שהוא פרי שיתופי פעולה של האמנית עם מעל 200 אנשים ממגוון דתות, מגדרים ותרבויות. רוטשילד שהתה בערד מספר חודשים, במהלכם בנתה את היצירה עם שותפיה הללו כמקום שבו זרים נפגשים, מרחב של שהייה, הידברות, שיתוף, סבלנות והקשבה.
התערוכה בשיתוף עם מרכז הגישור והדיאלוג של המחלקה לשירותים חברתיים בעיריית ערד
המיצב ״מקום בטוח״ של חנה רוטשילד בשיתוף עם עמותת קראפט ישראל


